Един ден в Dream Space, Microsoft

Светът се променя, а с това и уменията, от които ние и децата ни имаме нужда.
В петък, 17.02.2023 г., ученици от ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд, както и техни учители, се потопиха в света на бъдещето като посетиха Dream Space – STEAM центърът на Microsoft. Използваха иновативни и завладяващи технологии като Micro:bit, решаваха проблеми, забавляваха се, като работиха в екип.

14.12. – Ден на ветеринарния специалист

И тази година Денят на ветеринарния специалист бе отпразнуван в ПГВМСС. Гости на празника бяха – доц. д-р Иван Янчев – зам. директор на ИЖН Костинброд, Ели Виденова – зам. директор на СУ „Петър Берон“ гр. Костинброд,  учители и ученици. Гости и участници бяха поздравени от директора на ПГВМСС – г-н Светослав Иванов, както и от двама от преподавателите – д-р Христо Кънев и д-р Симеон Симеонов. Участниците – ученици от специалност Ветеринарен техник представиха презентация и кратка пиеса, с която показаха как протича преглед на болно животно в кабинета на ветеринарния доктор. В ролята на доктора се превъплъти Николай Георгиев от 12а клас. А Николета Занева от 12а клас демонстрира уменията си в областта на дресурата заедно със своя любимец.

За доброто настроение на гостите се погрижиха участниците във фолклорната група към ПГВМСС.

А учениците от специалност Кетъринг показаха уменията си, придавайки вкусен завършек на празника.

01.11. – Ден на народните будители!

В трудните времена българския народ има най-голяма нужда от своите будители!

На 02.11., първият учебен ден след есенната ваканция учениците от ПГВМСС гр. Костинброд отбелязаха деня на будителите, чрез труд и желание изготвиха своите проекти и ги представиха в „Национален литературен музей“ – къща Яворов гр. София.

13.05.2022 г. – Изпращане на випуск 2022

На тази знакова дата дванадесетокласниците от ПГВМСС за последен път прекрачиха прага на училището преди да поемат по своя път като зрели хора.

Денят беше наситен с емоции – имаше и смях, и сълзи. Пожелания за много успехи се сипеха от всички страни. Празникът завърши с весело хоро за ученици, зрелостници и учители.

29.04.2022 г. – Общинска ученическа конференция на тема: „300 години от рождението на Паисий Хилендарски“

На конференцията ПГВМСС гр. Костинброд бе представена от учениците Елена Стоянова, Тони Иванов, Александра Бойчева и Михаил Георгиев. Те участваха със своите есета на тема „Какво за мен е Паисий Хилендарски“ .
Благодарим на читалище „Св.св. Кирил и Методий“ за поканата както и на участниците в мероприятието.

Великден – 2022 г.

По стара българска традиция празникът беше почетен с топли козунаци и прясно боядисани яйца, приготвени от ученици от профил Кетъринг и ресторантьорство в ПГВМСС.

Други пък спретнаха изложба на свои рисунки с празнична тематика.

22 април 2022 г. – Международен ден на Земята!

История:

Нерелигиозен празник в света насочен към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Денят на Земята се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев.

Денят на Земята се отбелязва официално на 22.04.1970 година в САЩ и Канада.

На 22.04.1992 година Президентът на Република България Желю Желев подписва клетва в името на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околна среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 година.

Примери за изменението на климата, което наистина ни заплашва: 

 • Температурите се покачват в световен мащаб, защото парниковите газове улавят повече топлина в атмосферата.
 • Засушаването остава продължително и по-екстремно в целия свят.
 • Тропическите бури стават все по-опустошителни поради повишената температура на океанската вода.
 • По-чести и опустошителни горски пожари.
 • В човешката природа е да променя околната среда.
 • Червеният списък на IUCN e включил 30 178 вида, застрашени от изчезване.
 • Опрашващите насекоми са застрашени от пълно изтребление.
 • Над 90% от рибните запаси в световния океан, реките и езерата трудно се възстановяват заради свръхулова, което нарушава екологичния баланс на планетата.
 • Всички заедно!
 • Сега е момента да променим всичко – бизнеса, политиката и начина, по който действаме по отношение на климата.
 • Сега е момента да запазим и защитим нашето здраве, семействата си, препитанието си… заедно трябва да инвестираме в нашата ПЛАНЕТА!
 • Време е за разрешаване на климатичната криза!
 • Време е за проспериращо и устойчиво бъдеще!
 • Време е за възстановяване на природата и изграждане на здрава планета за нашите деца и техните деца!
 • Рисковете са ясни – цената, която трябва да платим, за да спасим бъдещето си, е по-ниска от цената, която ще платим за бездействието си!

Седмицата, съдържаща празника, в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ бе изпълнена с мероприятия, посветени на идеята за опазване на екологията.

18 април – ден първи: Организирана бе изложба на ученически творби, представени бяха също така есета със съответната тематика.

19 април – ден втори: Ученици представиха идеята за разделно събиране на отпадъци. Гост на събитието беше инж. Красимир Дебеляшки – еколог на Община Костинброд, който запозна учениците с политиката на Общината за рециклирането на отпадъците. В края на събитието г-н Светослав Иванов, директор на ПГВМСС раздаде награди на учениците, изявили се със свои творби през първия ден.

20 април – ден трети: Ученици от ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“  под ръководството на своите учители засадиха дръвчета в двора на училището.

21 април – ден четвърти: Група ученици посетиха организирано Националния музей „Земята и хората“ в гр. София.

Лазаровден – 16 Април 2022 г.

Православната църква отбелязва Лазаровден. Тя посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

По традиция на този ден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

Лазаровден е най-цветния празник с моминско посвещение. Смятало се е, че мома, която не е лазарувала няма да се омъжи. Морално задължение на всеки родител е било да осигури място на момата в лазаровските дружини. На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често „боенек“. Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

Песни, танци и обредност на обичая “Лазаруване“ пресъздадоха днес  момичета от ПГВМСС „Св. Георги Победоносец. Празникът завърши с кръшно българско хоро с участието на ученици и учители.

22.03.2022 г. – Световен ден на водата

Днес, 22.03.2022 г.  в  ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ гр. Костинброд бе отбелязан Световният ден на водата.

          Ученици под ръководството на Офелия Балабанова, Мария Григорова и Янка Александрова представиха интересни факти за водата под формата на презентация и други нагледни материали, включително и рисунки в Часа на класа. Бяха обявени и най-добрите рисунки. 

Честита Баба Марта!

Бял и червен конец за здраве, късмет и берекет!

Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя и на всеки на ръката връзва някаква мечта. С пожелание за здраве, радост и много сбъднати мечти!

14 декември – ден на ветеринарния специалист